De lijst is nu lang genoeg
  • 16 mei 2016
  • Ronald
  • 1 reactie

De lijst is nu lang genoeg. Welke lijst? De lijst met dingen waarvan ik zin krijg om blikken mensen in elkaar te beuken. Om voor elk item een apart stuk te schrijven ging mij wat te ver, maar alles in een keer moet te doen zijn.

Dit was het eerst punt wat op mijn lijst stond. De Champions League samenvattingen op SBS6. Het overkwam mij in de poule fase. De live wedstrijd was afgelopen, de samenvatting van de overige wedstrijden was begonnen. Na alle interviews, nabeschouwing, etc. van de live wedstrijd was het inmiddels rond 23:00 uur. Toen het eerste reclameblok begon besloot ik de stopwatch er bij te pakken. Een reclameblok duurt 8 min en in totaal waren er drie blokken. Om 23:50 was de uitzending afgelopen… Een simpele rekensom maakt dus 26 min aan TV en 24 min aan reclame. De eerste beuk op je bakkes is binnen.

TV Super Guide, wat is dat een irritante reclame. Het TV kijken op een bepaald tijdstip vind ik al belachelijk, ik bedoel het is 2016, de meeste programma’s zijn ook online te vinden. En dan is er nu ook een app die weet wat ik wil zien en daar mij meldingen over kan sturen. Het zal mij niks verbazen als de app gratis is, maar je moet inloggen met een e-mailadres, zodat ze een profiel van je kijkgedrag kunnen maken. Hoe dan ook, de reclame is kak en mijn handen gaan er van jeuken. Een snoeiharde linkse op je bakkes kan je krijgen.

Het voordeel van online een video bekijken is dat het via internet gaat en tegenwoordig is overal internet. Welke flapdrol heeft dan verzonnen dat sommige video’s zijn verbonden aan een regio? Je ziet een interessante video, klikt er op en dan krijg je de melding: Deze video is niet beschikbaar in je land. Hoezo niet? Ik ben een nerd dus met een VPN verbinding lukt het alsnog wel, maar ik begrijp het niet. Je hebt een video gemaakt, zet hem op internet, maar je wilt niet dat heel de wereld hem ziet. Het zal wel te maken hebben met mensen in een pak met een stropdas en een koffer met geld.

Je zoekt iets op internet, laten we zeggen een formulier. Je gaat naar de website van het bedrijf en ziet direct de link naar formulieren staan. Je wilt er op klikken, maar de website besluit om er nog even een advertentie door heen te gooien. Die verschijnt precies op de plek waar je wilde klikken en hatseflats… daar ga je. Als je Adblock gebruikt dan hou je een hoop tegen, maar zo nu en dan schiet er toch nog wel eens wat doorheen.

Bij het laatste punt krijg ik niet echt de neiging om mensen in elkaar te beuken, maar laat zien hoe de wereld werkt. Zo nu en dan luister ik op YouTube naar wat klassiekers uit de jaren 90. Aan de rechterkant staat dan een lijst met: Aanbevolen voor jouw. De meeste video’s zijn dan ook uit de jaren 90 en dan kan ik er nog mee leven dat er soms ook een nummer van Hoobastank of Nelly Furtado tussen staat. Waar ik dan niet tegen kan is dat er ineens Douwe Bob tussen staat. Hoe komt hij daar te staan? In ieder geval niet op basis van mijn video profiel. Geld? Heeft iemand met geld lopen smijten, zodat iedereen deze video in zijn aanbeloven lijst krijgt. Of ziet YouTube dat ik in Nederland ben en denkt dan: Bekijk deze video, dan heb je morgen wat te praten bij de waterkoeler.

Jack
16 mei 2016 - 19:30

De verantwoordelijken zouden moeten opstaan en zich kenbaar maken zodat je wist wie er een beuk verdiende. Maar de klootzakken blijven altijd anoniem, omdat ze weten dat ze anders het bokje zijn. Openbaarheid van zaken is alleen noodzakelijk als het gepeupel aan de beurt is.