Ik heb geen televisie
  • 8 april 2015
  • Ronald
  • 3 reacties

De titel is een leugen, ik heb wel een televisie. Al vraag ik me soms af waarom.

Mijn televisie schakel ik meestal in rond een uur of elf s’ avonds. Nog even kijken wat er op Comedy Central of Discovery Channel voorbij komt. Er rust echter wel een vloek op het inschakelen van mijn televisie, want zodra ik dat doe verschijnt er binnen 30 seconden reclame in beeld. Dan begint het overschakelen van kanaal naar kanaal om iets interessants te vinden.

Zo kwam ik voorbij SBS6 met shownieuws. Het nieuwsitem was een kat met een gaatje in zijn rugwervel door (waarschijnlijk) een luchtbuks. Er was een interview met de eigenaresse bezig. Ze kwam emotioneel over en dat geeft hoge kijkcijfers. Ik heb niet verder gekeken. Ik pakte mijn laptop en begon aan dit stuk tekst.

Is er dan echt geen beter nieuws te vertellen dan dit? Daarnaast hebben we de andere kant van het verhaal niet gehoord. Laat het duidelijk zijn, ik keur dierenmishandeling niet goed, maar stel je het volgende eens voor.

Dezelfde kat loopt overdag door de straat, van tuin tot tuin. De buren hebben een vijver met vissen. De waarde van de vissen komt overeen met ongeveer honderd Sonnema blikken. De kat zit met kwispelende staart naar de vissen te kijken en sluipt langzaam naar de rand van de vijver. De buurman ziet het gebeuren en loopt naar buiten en schreeuwt: “Ga je weg, ga je weg, ik zie je nog steeds!”, zoals de oplichter van Rembo & Rembo. Twee dagen later speelt zich hetzelfde verhaal af, maar de buurman heeft ditmaal zijn Supersoaker 200 bij de hand en spuit de kat nat. De kat heeft zijn lesje nog niet geleerd en komt later die week weer terug. Dit gaat nog een aantal weken door, totdat de buurman er genoeg van heeft en hij pakt zijn luchtbuks erbij. De rest van het verhaal lijkt me wel duidelijk. Als de buurman dit niet had gedaan en de kat de vissen uit de vijver snaait, dan had je een emotioneel interview met de buurman kunnen afnemen over zijn prachtige vissen die zijn verdwenen.

Wat ik hiermee bedoel is dat de media kan bepalen wat ze je voor schotelen op televisie. Waarom ze er dan voor kiezen om zoiets op een nationale televisie zender te tonen is mij een raadsel. Schijnbaar was er niks beters te vinden en er zijn nu eenmaal veel kattenliefhebbers, dus dan komt het wel goed met de hoge kijkcijfers, want daar gaat het toch om?

alfons
9 april 2015 - 10:29

Zo is het maar net, zeg het ze.
Gelukkig is daar Ploep.com!

Niek
9 april 2015 - 14:14

Ik dacht al: Iets interessants op shownieuws? :O

chantal
11 april 2015 - 07:05

Helemaal mee eens Sjakie… daarom hebben we een mening. Het onderscheidt je van de meute.