Waarom doe je wat je doet?
  • 4 december 2011
  • Alfons
  • 2 reacties

Beweegreden één – beroemd worden! Machtig zijn! God op aarde! Geld is wat m’n klok slaat!
Dankzij Steven keek ik vandaag de docu ‘Beeldverhaal’ op uitzendinggemist.nl. Een man legt mij de geschiedenis van een stroming in de stripboekwereld uit, ‘Underground’. Zijn uiteindelijke conclusie luidt: “Underground is iets waarbij kunstenaars iets over zichzelf willen vertellen, waarbij ze echt willen blijven. Ik denk dat dat alleen maar kan door er niet iets commercieels mee te willen.”
Een belangrijke conclusie waar ik op terug kom. Hij spreekt met een aantal tekenaars welke een belangrijk aandeel hebben in de stroming.. De documentairemaker roept uit naar een tekenaar: “U had veel geld kunnen verdienen!” Het enige wat hij antwoordt: “Ja, maar wat moet ik met geld?” “Het lijkt erop alsof u alleen tekent voor uzelf?” “Jazeker teken ik alleen voor mezelf! Maar op een gegeven moment was ik met iets klaar en ik wilde ‘mijn kindje’ presenteren. Ik wilde het delen.”
Beweegreden één – doen wat je leuk vindt en niet omdat het veel geld oplevert!
Deze week maakte ik een filmpje over Snavelmans. Omdat ik het leuk vind om te bedenken en te maken. Dat wilde ik delen. Natuurlijk lijken roem, geld en ‘macht’ aantrekkelijk, maar ik moet er niet aan denken om allemaal paparazzi klootzakken voor m’n deur te hebben staan of voor m’n ramen te bungelen en mij fotograferen terwijl ik naakt door m’n kamer loop. Dat wil ik gewoon kunnen blijven doen.
Commercie lijkt mensen te laten vergeten wat hun daadwerkelijke passie ook alweer was. Dus beste lezer:
wanneer koos jij voor het laatst voor geld in plaats van je passie?

Antoine
5 december 2011 - 08:39

Gister in de Jumbo. Ik moest kiezen voor kant-en-klare lasagne of zelf maken. Ik koos voor het eerste omdat goedkoper, terwijl zelf maken leuker is.

chantal
7 december 2011 - 13:49

geen id,gewoon doen wat je leuk vindt