Achteraf
  • 27 december 2022
  • Alfons
  • 0 reacties

Iemand die ik hoog heb zitten, vertelde mij dat Poetin niet het juiste doet, maar wel het noodzakelijke. Hij vertelde mij dat ‘ons Westen’ voor de Amerikaanse kar wordt gespannen inzake de Oekraïne kwestie. Hij zei dat oorlog nooit goed is en dat hij dit middel van Poetin afkeurde, maar dat Poetin al sinds 2014 getergd wordt door Amerika in Oekraïne en zijn status quo moest beschermen. Poetin werd geen andere keuze gelaten dan de aanval als verdediging toe te passen.

Hier in het Westen krijgen we een ander verhaal te horen in de media en die horen wij te vertrouwen. We moeten voor Oekraïne zijn. Dat snap ik, oorlogsslachtoffers hebben het recht op onze hulp. Waarom er echter voor Oekraïense vluchtelingen een grootse mediacampagne wordt gevoerd tot de FIFA aan toe, maar voor Syrische of Lesbos vluchtelingen niet, daar word ik een beetje achterdochtig van. Ik geloof niet dat het komt omdat Oekraïne geografisch dichterbij ligt. Wie heeft hier belang bij vraag ik mij altijd af? Wie wil deze beeldvorming bepalen?

Over beeldvorming schreef Joris Luyendijk het boek ‘Het zijn net mensen’ waarin hij beschrijft dat de Joden een sterkere mediacampagne voeren dan de Palestijnen omtrent de Midden Oosten kwestie. ‘Maar tussen beeld en werkelijkheid zat een flinke kloof,’ schreef Joris.

De waarheid zal de leugen achterhalen zeggen ze, maar ja, das pas achteraf.

Er zijn nog geen reacties