Geloof
  • 24 juni 2024
  • Alfons
  • 0 reacties

Vertrouwen. Waar haal je het vandaan? Vertrouwen in de toekomst, vertrouwen in jezelf, vertrouwen op een ander. Vertrouwen geeft ‘een gevoel van veiligheid’. Vertrouwen is het tegenovergestelde van angst. Vertrouwen is een gemoedstoestand, net als angst. Als een mens te lang angstig is, kan ze gestrest raken, overbelast en opbranden. Ik vermoed dat wanneer een mens zich vertrouwd voelt, ze ontspannen is, vredig, kalm en gerust.

Waar haal je vertrouwen vandaan? Uit een geloof dat je vertrouwen geeft.

Met geloof doel ik niet op een religie, ik doel op jouw geloof. Jouw gedachten, jouw aannames. Over hoe de wereld in elkaar zit of aan welke verwachtingen jij vindt dat je moet voldoen. Waar geloof jij in?

Wat een geloof zo interessant maakt, is dat ze niet zeker is. Boudewijn zong het: ‘Je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij, maar ik geloof…in jou en mij.’ Het kan spannend zijn als iets niet zeker is. Of om iets niet te weten. Er zijn heel veel mensen die doen alsof ze het weten. Zij stellen amper vragen, zijn heel stellig en overtuigd van hun gelijk. Heel vaak denk ik dan: hoe weet je dat? Ze weten het gewoon. Zonder twijfel. Dat geloof ik.

Er zijn nog geen reacties