Interessante vraag
  • 4 oktober 2020
  • Alfons
  • 0 reacties

‘Wat ben je nodig?’

Welke eigenschap moet je bezitten om een inbreker met deze vraag aan te spreken? Stel je ligt in bed en wordt wakker omdat je meent wat te horen beneden. Een angstige gedachte voor iedereen kan ik mij zo voorstellen. Ooit schreef ik een column over ditzelfde onderwerp waarin ik op zoek was naar wapens om de indringer mee te verdrijven. Ik kwam toen uit op de wc-borstel.

Maar wat maakt de gedachte aan een ander in je huis zo angstig? Haren rijzen,  boosheid lijkt geoorloofd en het bezit van een wapen is gerechtvaardigd. De ongenode gast. Onuitgenodigd. Het is jouw huis, daar heeft een inbreker niks te maken! Het woord inbreker voelt al bedreigend door de associatie van eventueel geweld met aanranding of de dood als uitersten. Ik vraag me af hoe vaak deze uitersten voorkomen statistisch gezien. Is dat omdat de boel dan al volledig geëscaleerd is? Voor alle gelovige lezers – zou Jezus een inbreker in elkaar meppen? Een vriend vertelde mij dat er bij hem ooit was ingebroken, hij sliep er gewoon doorheen. Volgende ochtend was hij z’n laptop kwijt.

Ik vermoed dat de kans groot is dat de gemiddelde ‘gevaarlijke’ inbreker snel cash nodig is om in z’n verslaving te voorzien. Dan nog is het niet zijn recht om in te breken, wanhoop zal hem ertoe drijven, maar welk mens zal het op kunnen brengen om een inbreker met deze vraag te ontvangen: ‘Wat ben je nodig?’

Er zijn nog geen reacties