Juist in deze tijd
  • 18 december 2022
  • Alfons
  • 2 reacties

‘Juist in deze tijd.’

Dit is een steeds vaker gehoorde uitdrukking waar ik de kriebels van krijg, waarom eigenlijk? Degene die het zegt, lijkt te willen benadrukken dat het belangrijk is om nu te doen. ‘Het’ is meestal een gedragsregel: bespaar gas, wees lief voor elkaar, koop duurzame kleding etc. De boodschapper varieert ook. Diverse bedrijven, organisaties of de overheid hanteren de uitdrukking: ‘Juist in deze tijd.’

De zin drukt een moreel appel uit op een manier die mij tegen staat. Vermoedelijk is m’n tegenzin tweeledig. Één – ik houd er niet van als iemand mij zegt wat ik moet doen. Twee – het doet alsof het hooghouden van een bepaald moraal afhankelijk is van een situatie. De ene situatie zou belangrijker zijn dan een andere. Als het kerst is, moet je lief zijn voor elkaar. Schijnheiligheid. Als we minder gas hebben, dan moeten we korter douchen. Dat lijkt mij gewoon praktisch.

Dat deze uitdrukking toegevoegd wordt aan de boodschap, irriteert mij. Alsof ik zelf niet kan inschatten of iets belangrijk is om te doen. Het komt over alsof de boodschapper geen vertrouwen heeft in mijn inschattingsvermogen en daarom het belang van de gedragsregel extra benadrukt. Het is een wijzende vinger en dan sta je direct al één nul achter in mijn boek.

Martin
19 december 2022 - 08:45

Eens, juist in deze tijd! ;-)

Sjakie
19 december 2022 - 09:59

Helemaal kak als de wijzende vinger hypocriet is en de regels zelf niet naleeft. “Doe wat ik zeg, niet wat ik doe.”