Karbonkels
  • 17 mei 2020
  • Alfons
  • 0 reacties

Karbonkels, weet u wat dat ben’n? Dat bent Drentse kabouters, zulken zonder rode puntmuts, want dat is voor de westerse kabouters om op te vallen. In Drenthe hebben ze een pet op of gewoon een kale knar en heten ze karbonkel. Karbonkels, mooi woord. Af en toe volg ik Lohues op de voet en deze week las ik zien column. Hij was in slaap vallen op een boomworteltroon in’t bos. Lohues schrev leuke stukkies en hij dut de Drent in mij eren. Fonetisch schrief ik dan wat ‘Drentse woorden’.

Laatst zei iemand tegen mij dat ze beter kon met Friezen dan met Drenten. Ik zei dat ik gewoon niet met alle mensen kan ongeacht hoe ze eruit zien of waar ze vandaan komen. Toch bezit ik aannames over mensen naar aanleiding van hoe ze eruit zien. Één aanname waar ik mij voor schaam gebeurde mij gisteren. Ik liep door de stad de bocht om bij Huize Beurs de Folkingestraat in. In het portiek van Huize Beurs, een gesloten café, stond een man met een donkere huidskleur en hij zei: ‘Hé vriend, heb je … ‘ waarop hij m’n aandacht verloor en ik de rest als gemompel waarnam. ‘Nee sorry, ik heb geen kleingeld,’ zei ik hem. ‘Nee man, ik vroeg om een sigaret,’ corrigeerde hij mij. Ik bood m’n excuses aan, wat stom van mij dat ik hem direct onder zwerver had weg gezet. Vanwege hoe hij mij aansprak, z’n kleding, het feit dat hij een straatmuzikant vergezelde en in een portiek stond, nam ik aan dat hij om geld vroeg.

Waarom benoem ik dan dat het om een man met een donkere huidskleur ging, deed dat ertoe? Ja, m’n schaamte was groter omdat in mijn beleving mensen met een donkere huidskleur het al zwaar genoeg hebben met racisme. Geen idee of dat waar is, het is een aanname die op nieuwsberichten is gebaseerd.

Ik discrimineerde in mijn ogen dus. Iedereen als gelijke behandelen vind ik lastig. Als een man in een rolstoel mij tegemoet komt op een smalle stoep, stap ik opzij. Terwijl ik dat bij een lopende man niet direct zou doen. Dat is dan toch ook discriminatie? Of een oude vrouw zou ik sneller aanbieden om haar boodschappen te dragen dan bij een jongere vrouw. Discriminatie wordt al snel geassocieerd met racisme. Daar wil je niet bekend om staan. Maar discriminatie eigenlijk ook niet.

Er zijn nog geen reacties