Middenweg
  • 20 september 2020
  • Alfons
  • 1 reactie

Laatst sprak ik met één en ik vroeg haar of ze nog wel knuffelde. Voorzichtig verklapte zij dat ze haar uit huis wonende kinderen knuffelde als ze hen zag. Ze voelde zich er bijna schuldig over om het te zeggen. Waarop ik antwoordde dat ik knuffel met hen die het willen. Zij die gepast afstand willen houden, begrijp ik ook. Ze vroeg naar mijn visie op deze periode. Als ik dan wel knuffelde, wat vond ik dan van de maatregelen? Ik gaf aan dat ik niet geloof in de ernst die de media ons met de overheid voorschotelt van het virus. Het probleem is alleen dat mijn mening niet gebaseerd is op wetenschappelijk erkend bewijs. Althans, de nuance die hier van groot belang is, gaat om wie die erkenning geeft. Vanaf moment één vertrouwde ik de hetze niet, media staan bij mij niet hoog aangeschreven, vandaar dat ik het nieuws ook niet volg. Er kunnen orkanen hebben gewoed, gruwelen hebben plaatsgevonden waar ik niks vanaf weet, kan er niet over meepraten. Het enige waar ik invloed op kan uitoefenen is de wereld om mij heen. Mijn kleine wereld.
Het internet maakt m’n wereld groter en daar staan ook sites op die verwijzen naar bronnen met tegengeluiden. Dat heel de wereld een andere mening toegedaan is, betekent niet dat heel de wereld gelijk heeft. Trump is het hierin met mij eens, hij ontkent nog steeds klimaatverandering en haalt daar wetenschappelijk bewijs bij aan. Dat is het nadeel van de wetenschap, de één pleit hard voor het ene en de andere pleit net zo hard voor het andere. Het is net waar de meerderheid het mee eens is, dat wordt dan als de waarheid bestempeld. Die waarheid is dan het paradigma waar we onze werkelijkheid op inrichten. Toen men dacht dat de aarde plat was, zeilde men niet verder in angst van de aarde te vallen. De wetenschap haalt de wetenschap in en weerlegt in de toekomst wat we nu voor waarheid aannemen. Nou zeg ik niet dat Trump een verstandig man is, maar ik ken hem niet en om hem te veroordelen op wat de media mij voorschotelt, zou gemakkelijk zijn.

Dus hoe weet je wat verstandig is? Dat kun je volgens mij alleen achteraf weten. Vandaar dat ik hoop dat we in de toekomst het recht behouden om op eigen risico te leven en niet vastgebonden zitten in door de wet beperkende regels. Voor nu, anderhalve meter afstand in het openbaar tenzij de ander het geen probleem vindt om te knuffelen. Dat lijkt mij een oké middenweg om samen te bewandelen.

Anoniem
21 september 2020 - 14:19

?mooi