Passie
  • 16 februari 2020
  • Alfons
  • 1 reactie

Weet u wat het woord passie betekent? Gisteren hoorde ik dat het staat voor ‘lijden’. Wie had dat gedacht, ik niet!

Bij het woord passie stelde ik mij hartstocht voor. Niet in de romantische zin, maar ik gebruikte het woord passie toen ik sprak over m’n schrijven. Een drang waar ik niet onderuit wil of kan. Een passie kies je niet, die bezit je. Toen werd ik erop gewezen dat het woord passie – lijden betekent. Blijkbaar verwijzend naar de lijdensweg van Christus. Opeens begrijp ik waarom het programma op NPO – the Passion heet.

Lijden onder je passie. Daar had niemand mij voor gewaarschuwd. Het schrijven blijkt onontkoombaar, het moet dus een weg vinden. Het kan niet anders. Noch de tijd, noch m’n andere zelfverkozen plichten zullen mij van het schrijven weerhouden. Het moet allemaal verteld.

Om half vijf vannacht werd ik wakker en noteerde een herinnering welke ik wil gebruiken voor boek twee. ‘Een bruin café in hartje Amsterdam. Vanaf m’n tafeltje had ik zicht op de struinende karakters buiten en het kekke barpersoneel binnen. Bruin café 2.0. De deur naar het smerige keukentje stond open. Er liep een muis. Ik nam een slok van m’n cola berenburg en bestelde een tosti.’

Ria
17 februari 2020 - 09:18

Boeiend stukje. Stemt tot nadenken. Misschien wordt met het lijden van Christus zijn passie bedoelt. Christus had volgens mij namelijk ook een passie en dat was zichzelf opofferen om de mensheid te verlossen. Nou… dan ga je volgens mij wel heel ver met je passie! Dus niet lijden onder je passie maar je passie volgen. Precies zoals jij doet.