Proefklanten gezocht
  • 4 november 2018
  • Alfons
  • 1 reactie

Moi.

Sinds afgelopen oktober zit ik één keer per maand weer in de schoolbanken. In Leusden volg ik de jaaropleiding tot Filosofisch Practicus. Dat is een beroep inderdaad, tot april had ik er ook nog nooit van gehoord. Totdat er eentje in de lokale kroeg plaatsnam op de vrijdagmiddagen voor een gratis kennismakingsgesprek, toen zee mijn vriendin:
‘Hé, dat is wat voor jou.’ Ik ben niet gegaan, had geen zin om voor kroeglui met een onbekende aan de praat te gaan. Toch was ik nieuwsgierig en verdiepte mij in het beroep. Er bleek niks filosofisch aan, behalve dat er vragen worden gesteld zoals Socrates dat deed. En er wordt naar je geluisterd, dat is zeer fijn. ‘Je wordt gezien’ bij wijze van spreken.

Een Filosofisch Practicus is er voor iedereen die wijzer wil worden over zichzelf. Over zaken waar die al een tijdje tegenaan loopt. Soms heb je van die dingen waar je niet omheen kunt, hoe vaak je het ook probeert. Dat kunt van die kleine dingen wezen zoals: ‘Ik wil al een tijd mien huus opruumn, maar om de één of andere reden lukt me dat niet.’ Of van die grote dingen als: ‘Ik heb een vrouw, twee kinder, maar ook een minnares. Wie moet ik kiezen?’ Nou dan giet zo’n Filosofisch Practicus met je aan de wandel, figuurlijk dan, door vragen te stellen. Die wandeling heeft niet tot doel oplossingen te vinden. Dat is de truc. Oplossingen bedenken is niks aan. Het giet erom te ontdekken wat erachter je vraag schuilgaat. De vraag is een uitdrukking van een verlangen. Maar welk verlangen? Wat gaat er schuil achter je vraag, daar draait de wandeling om. En die wandeling die neem je met z’n tweeën. De FP stelt je vragen en leert je anders denken, schoon denken, ontdaan van denkfouten. Warempel er gaat een wereld voor je open. Soms niet meteen, maar wel op den duur. Het is zeer waardevol en potverdikke uiteindelijk vang je vaak toch een oplossing als bijvangst. Mooi meegenomen, maar niet het doel van de Filosofisch Practicus. Zijn doel is – jou wijzer maken en schoner leren denken.

Voor mijn opleiding mag ik oefenen met proefklanten. Als jij nou denkt, dat wil ik wel eens proberen, mail me dan: gezapigejackpot@protonmail.com
Dat zou zeer mooi zijn voor mij en waarschijnlijk ook voor jou. Ik hoor graag van je, doeg.

‘De onrust die twijfel en onzekerheid normaliter met zich meebrengen, verruilen zich voor vertrouwen in het feit dat je iets niet weet.’

chantal
13 november 2018 - 20:39

ik ben een open boek…haha