Toonaangevende norm
  • 21 november 2021
  • Alfons
  • 0 reacties

Terwijl ik schaafde aan de vorige versie van m’n column, dook er vers nieuws uit de leiding die internet heet. Er was een held opgestaan zo liet Dieuwke op een filmpje zien. Helden mogen van mij worden bezongen, hun daden kunnen niet genoeg geprezen worden als tegengeluid van andere angstige en polariserende nieuwsberichten.

Toonaangevend zijn die polariserende berichten, terwijl ze de uitzonderingen zijn. De excessen zijn meer in het nieuws omdat het excessen zijn, maar omdat ze dagelijks opgevoerd worden, lijken ze opeens de norm. De norm rondom mensen die niet gevaccineerd zijn lijkt ook het ‘wappie stempel’ te zijn. Zij die Rotterdam terroriseren of elders in het land of werelddeel het nieuws negatief bereiken. Wie durft dan zijn stem nog te verheffen tegen de meerderheid als je op voorhand met deze norm de voeten wordt getreden?

Laat ik de man prijzen die het welzijn van een medemens boven materiële schade verkoos. Die zijn helpende belangeloze hand uitstak omdat hij zag dat erom werd gevraagd. Hij stond razendsnel op en verwarmd nu vele harten. Morgen en overmorgen zal hij hopelijk nog meer lof mogen ontvangen.

Laten we beseffen dat we zelf de norm bepalen van de maatschappij waarin we leven. Laten we toonaangevend zijn met deze norm.

Er zijn nog geen reacties