Voetbal
  • 2 augustus 2020
  • Alfons
  • 3 reacties

Wat is wijsheid? M’n vader stopte met voetballen in het eerste elftal op z’n 38ste, z’n baas was er blij mee. De baas had hem al twee keer in de ziektewet meegemaakt door blessures. M’n vaders knieën werden minder, maar dat was volgens mij niet de reden dat hij stopte, zeker weten doe ik het niet. Als hij een leider als Martin had gehad die statistieken bijhield, dan stond hij vermoed ik ergens bovenin het clublijstje ‘allertijden’ qua speelminuten in het eerste.

Ik ben jonger dan hij gestopt met het eerste elftal, ik weet niet waar mijn vader de motivatie vandaan haalde, maar voetbal draait bij mij om plezier. Soms vraag ik mij af of ik dat echt heb. Dat is vaak na verloren te hebben en slecht spelen. Ik kan ook verliezen maar lekker spelen, dan heb ik er vrede mee.
Plezier hebben is wat anders dan winnen. Wat is het verschil tussen winnen en plezier hebben? Winnen is iets wat moet in de voetbal, daar ligt de (na-)druk op. Plezier hebben zit geen druk op. Dat is vrijheid. Ik kan van mooi voetbal genieten, al is het een actie van een tegenstander. Het plezier zit in zoveel verborgen:
de verhalen achteraf, een glimlach met Sjakie delen tijdens de wedstrijd, een gniffel om Chantal z’n kalmte, een giechel van Steeg omdat z’n trucje lukte of een kreun van Luke omdat hij een sprintje moet trekken waar hij geen zin in heeft. Al die onderonsjes die vertederen m’n gemoed.

Wat is wijsheid met betrekking tot m’n knie? Zo had de openingsvraag moeten luiden. Af en toe voel ik hem en dat maakt me wat bang. Een arts zei tien jaren terug al dat voetbal slecht is voor knieën en dat mijn knie toen al wat schade vertoonde. Ik wil niet zoals m’n vader jaren later een kunstknie moeten nemen of niet meer sportief bezig kunnen zijn. Af en toe een balletje trappen moet tot de mogelijkheden blijven behoren. Zodat ik als m’n dochter opgroeit, samen met haar wat kan doen.

Vandaag voelde ik m’n knie door een wedstrijd op kunstgras gisteren. Vanwege die pijntjes sta ik er weer bij stil: Hoe weet je wanneer het tijd is om te stoppen?

Marijn
3 augustus 2020 - 09:41

Als je jong wilt blijven zul je korten blijvende spelen..wellicht binnen de marges van de pijn grens.. Maar ik wellicht niet helemaal een goed voorbeeld ?

Anoniem
3 augustus 2020 - 10:38

Ja Alfons, dat is nou net waar het omdraait denk ik. Plezier. Als je ergens plezier in hebt, gaat alles veel beter en ben je idd vrij van alle druk. Die druk van het presteren bij het voetballen ervaar ik nog altijd in mijn leven. We hebben ongeveer dezelfde voetbaljeugd gehad en het was altijd de druk die mij vaak verslagen heeft. Als ik nu kijk hoeveel plezier ik aan het voetballen beleef denk ik vaak terug aan mijn voetbal verleden: ik was negen van de tien keer ongelukkig.
Blessures blijven nare dingen die bij elke sport horen zo ook bij voetbal. Tjsa wanneer moet je stoppen dat weet je nooit. Vaak weet je het wanneer het te laat is. Het zou heel jammer zijn als jij moet stoppen. Jij bent een geweldige voetballer en dat blijf je altijd ook als je met je dochter gaat voetballen. Als ik in Nederland ben en ik heb tijd en er is bij fitboys een training waar ik aan mee kan doen dan hoop ik altijd dat jij er ook bent. Je bent een prachtige voetballer een vedette dat was je altijd al en dat ben je nog steeds. Met deze keuze kan ik je niet helpen en anderen ook niet. Dit moet je zelf beslissen. Geniet van je leven en wie weet spelen we nog eens samen een potje. Groet Sjoerd

Anoniem
3 augustus 2020 - 13:56

Fons jonguh,war Sjoerd ook aangeeft..jij blijft een voetballer in hart en nieren..en de rijden met je dochter al voetballend ga je zeker mee maken…al zal je dochter het er ook mee eens moeten wezen…hahha

Terug denkend aan onze wedstrijden samen weet ik wel dat met jouw in ons team we eigenlijk al met 1-0 voor stonden…heerlijk om samen met jouw in 1 team te zitten..en dan bij verlies je tranen te zien komen..op en top de mentaliteit om te winnen..jk hou er van..al was die bij mij minder…ik was van Jongs af aan al minder tevreden..als ik maar voetbalde…lieft 2 wedstrijden per dag…
@ Sjoerd.. geef maar aan wanneer je erweer bent dan durf ik het ook wel aan om samen met Fons op het voetbalveld te staan?