Volg joen hart…
  • 25 april 2010
  • Alfons
  • 4 reacties

Soms is het lastig, maar uit ervaring weet ik dat het de beste keuze is. Kiezen omdat het hart ernaar verlangt. Het is niet altijd even duidelijk en daarom twijfelt het verstand. Maar als ik mezelf eenmaal in het nauw drijf en voor de keuze zet, dan weet het hart het antwoord wel. Het is gedaan met voetbal. M’n hart wil de wereld zien. Tevens verlang ik naar rust en zekerheid. Een vaste plek voor mezelf en wark waarin ik het beste uit mezelf kan halen.
Ik leef van dag tot dag en daarom kan’k nie zien wat er in de verte ligt. Ie moet me daar ook niet teveul naar vragen, want dat brengt me in verlegenheid. Hoe kan ik weten wat de toekomst brengen zal? Is het niet zo daj open moet staan voor’t leven en dat de passie waar ie naar zoekt, je op elk moment om de oren kan slaan? Om voor’t leven open te stoan, das makkelijker zegt dan gedaan. Ie moet ja immers van alles doen omdat de medemens met joe over de schouder met kiekt. Graag zou ik aan alle wensen van een ieder voldoen. Maar ja, wie zal mij zeggen dat ik hun daarmet help? Misschien help ik hen beter, door mien eigen pad te volgen. Want het leven is ondoorgrondelijk. Daar ligt een waarheid verborgen achter de horizon van angsten.
Alles zeker weten doe’k niet, maar blijven dwalen in een leven vol zekerheden zal me niet brengen waar ik wezen wil. Ik wil het onbekende induiken, maar het liefst eerst even rondkijken hoe het daar is. Zodat ik zeker weet dat ik daar niet verdrinken zal. Alleen kan dat niet. Het komt neer op duiken of blieven dwalen. Voor die keuze komt het an op vertrouwen. Vertrouwen op joezelf, vertrouwen dat ik het leven bij de horens kan pakken en op beide benen zal blijven staan.”
Ik zit te meimeren op de zondag. Indrukken van de afgelopen week komen er half Drents uit. Zo goed als ik erover schrijven kan, zo benauwt wordt mij de keel als ik erover praten moet. Allenig omdat ik bang ben om de ander pijn te doen. Ik ben echter te eigenwijs om op te volgen wat een ander van mij wil. Eigenwijs zijn, is slim lastig soms. Het komt door het boek van Bartje dat ik half Drents door de zinnen weef. Hij begreep heel goed daj niet altijd even eerlijk kunt wezen. Of is het meer een kwestie van durven in plaats van kunnen? Twijfel ik teveel aan mijn eigenwijsheid dat ik er niet eerlijk vooruit durf te komen? Dat is nog slimmer, het leven. Begriepen doe’k het niet altijd, en hoewel ik weet dak dat ook niet moet willen, lijkt het wel of ik met niets anders bezig ben. Controle houden op het leven, is het vermoeiendste wat een mens kan doen. Het kan namelijk niet, het leven is te groot. Het zal ons altijd teleurstellen als wij bepaalde verwachtingen hebben. Verwacht dus niets en geloof dat alles goed komt!

Gert P
25 april 2010 - 21:34

Zo… door komen nog is een grote hoeveelheid diepzinnige dingen naar boven. Tja, ik herken er een deel van. Misschien kun je geen antwoord geven op de vragen, maar het zegt veel dat je de vragen hardop durft te benoemen.
Volgens mij ben ik nu voor het eerst vandaag (inclusief gister stappen) echt wakker geworden. Dat geeft het niveau wel weer aan. Als column in een krant zou het niet misstaan. Groet.

Edwin
26 april 2010 - 06:49

Wow deze is echt gruwelijk goed Fons! Volgens mij moet ik ook maar is bij de gymuitvoering kijken in plaats van me klemzuipen in de kantine. Dan komt er nog eens wat zinnigs uit op de zondag. Riespekt!

Agnieta de Bruin
28 april 2010 - 09:27

Prachtig Alfons! Heel mooi beschreven. Dit zal de rest van de dag nog door mn hoofd dwalen. Nu nog proberen om het voor de geest te halen op de moeilijke momenten, want je hebt gelijk!
Groetjes van je oude klasgenootje,
Agnieta

Jermoooo
12 mei 2010 - 13:35

Shit man dit is echt een top verhaaaaaal! Respect!(H)