Wetenschap
  • 23 oktober 2017
  • Alfons
  • 0 reacties

‘Wetenschap bewijst zichzelf telkens weer, fictie zoals een heilig boek niet.’
Ricky Gervais

De bekende Engelsman gaf aan een agnostische atheïst te zijn en vertrouwt op de wetenschap. Een andere man zei: ‘Vliegtuigen vliegen als ze wetenschappelijk gebouwd zijn. Medicijnen gebaseerd op wetenschap genezen mensen. Als je een raket wetenschappelijk bouwt, vlieg je naar de maan. Wetenschap werkt.’

Ik dacht – de wetenschap is zo eerlijk niet met hun bewijzen aangezien er vaak commerciële belangen aan hangen, bijvoorbeeld met medicijnen. De keurmeester keurt dan z’n eigen vlees. De wetenschap verklaarde vroeger ook dat de aarde plat was. Zaken veranderen, de techniek ontwikkelt zich. Wie weet wat ze in de toekomst wel kunnen bewijzen, misschien verandert ons hele paradigma rondom bepaalde zaken. Misschien kunnen we al veel bewijzen, maar komt dat uit winstoogmerk niet uit.

Soms vind ik het lastig om mijn keuzes te verantwoorden. Waarom doe ik wat ik doe? Waarom geloof ik wat ik geloof? Persoonlijk kan het mij niet veel schelen waarin iemand gelooft. Het enige wat mij kan schelen zijn iemand ’s intenties. Handel je vanuit liefde en met de ander zijn belang voorop?

En ik? Ik wil kunnen twijfelen en open staan voor het magische. Ik wil dromen.

Er zijn nog geen reacties