Belevingswereld II
  • 1 december 2019
  • Alfons
  • 1 reactie

‘Romantiek is achterhaald!’ of ‘Het leven is magisch!’ Twee uitspraken die ik deze week hoorde welke in mijn achterhoofd bleven hangen.

‘Telepathie bestaat nog steeds!’ benoemde hij. We waren in gesprek geraakt naar aanleiding van m’n vorige column en hij had wel eens wat geestverruimende middelen genomen. Carlos Castaneda kwam ter sprake en ik liet hem Castaneda boeken zien in m’n praktijk. Opeens schoot mij een boek te binnen waar ik ooit over schreef in een column. Hij benoemde dat ayahuasca hem ook dergelijke ervaringen had bezorgd. Geestverruimend. Onze geest komt open te staan voor wat er al is, maar wat ons brein normaal niet kan bevatten.

Ons brein construeert beelden die wij kunnen bevatten. Misschien nemen onze zintuigen wel meer waar, maar ons brein kan dat niet bevatten, dus laat ons een wereld zien die we wel kunnen bevatten. Geestverruimend is dus een fantastische beschrijving van wat enkele middelen doen.

Geestverruiming, daar verwonderde ik mij over. Wat is dat dan voor wereld die wij niet kunnen bevatten? Wie bepaalt wat wij kunnen bevatten? Ons brein blijkbaar, maar hoe weet hij wat we wel en niet kunnen bevatten? Och zo interessant, het leven is magisch!

Henkie
6 december 2019 - 20:44

Geestverruimend! Hoe zouden wij het leven kunnen bevatten?