De Grote Oceaan schoonmaak – deel II
  • 13 oktober 2019
  • Alfons
  • 0 reacties

Dertien maanden geleden schreef ik over ‘de Grote Oceaan schoonmaak’. Boyan Slat z’n idee werd werkelijkheid, althans de testfase ervan begon.

Nu een dik jaar later werd er bericht dat ze zijn geslaagd in de opzet! Een U – vorm van een installatie drijft in die ontembare oceaan. Hoge golven, woeste baren. Dit is fantastisch nieuws!! Niet alleen ving de installatie grote stukken plastic en grote netten van commerciële vissers. Nee sterker nog, ze vingen ook microplastic van 1 mm klein. 1mm! Onvoorstelbaar en boven verwachting.

Goed nieuws, het mag vaker gedeeld worden vind ik. Zodat we beseffen dat ons dagelijks bestaan er van aan elkaar hangt. ‘Wat fout kan gaan, gaat in verreweg de meeste gevallen vlekkeloos goed!’ zou Rutger Bregman zeggen. Ik ben z’n boek ‘De meeste mensen deugen’ nu aan het lezen. Daar kom ik een andere keer op terug.

Heugelijk nieuws dus beste lezer, er wordt daadwerkelijk iets gedaan aan de grote plastic soep! Bedenk eens hoeveel zeeleven hiermee gered zal worden en uiteindelijk wij als mens dus ook. We zijn afhankelijk van het hele ecologische systeem. De kwaliteit van het zeeleven beïnvloedt ons klimaat op ingenieuze wijze. Ik ben blij met dit nieuws. Het stemt mij hoopvol.

Er zijn nog geen reacties