Een levenlang je eigen vrijheid
  • 13 april 2015
  • Alfons
  • 0 reacties

Ik ben lid van de digitale krant: de Correspondent

Gisteren, tijdens mijn bezoek aan de open dag aan de universiteit van Groningen, kwam ik erachter dat de oprichter van deze krant, Rob Wijnberg, hier zijn opleiding tot filosoof had genoten. Ik woonde een voorlichting bij om te zien of hij ook voor mij weggelegd was. Het antwoord was ja&nee. Nee vanwege de financiële kosten, ja vanwege de rest.

Vandaag las ik het volgende artikel.

Het artikel gaf een gedegen onderbouwing aan een rebels gevoel dat ik tegen de massa bezit. Tegen de schapen op de dam, tegen de volgers zonder mening, tegen de ‘Ikea spreuken aan de wand’.

De schrijver linkte waardigheid aan authenticiteit. Een betoog voor het vinden van je eigen stem en het benadrukken van die zoektocht door te luisteren naar je gevoel. Hij wees op een verwarrende valkuil – ‘ … van het aanzien van iemand anders zijn wens als jouw stem.’ en het belang van het niet ter grabbel gooien van je hele hebben en houwen op Facebook. ‘Intimiteit is een andere bouwsteen van waardigheid.’

Als je zelfkennis hebt, kun je niet weghollen van jezelf. Mensen met een gebrek aan zelfkennis, jagen illusies na. Waardigheid is het antwoord op de kwetsbaarheid van het leven. ‘We lopen permanent het gevaar onze onafhankelijkheid te verliezen, slaaf te worden van wat anderen over ons zeggen. Waardigheid is de poging de verloren autoriteit over je leven te herstellen.’ Zelfstandigheid is de eerste bouwsteen van waardigheid. Wie zijn gevoelens en standpunten enkel na-aapt van anderen, is geen autonoom en daarmee geen waardig mens.

Zonder zelfkennis geen zelfstandigheid. ‘Het komt erop aan de onderstroom van onze gevoelens, wensen en voorstellingen op het spoor te komen die zonder dat we het weten ons leven bepalen.’ Ontdekken wie je bent, is het blootleggen van het patroon in je emoties, je fantasieën, en je dagdromen. Zelfkennis begint met verhoogd bewustzijn. In plaats van je door het leven te haasten en te struikelen, stop je af en toe, om je echt bewust te worden van wat er met je gebeurt.

Het vinden van je authentieke stem door het uitdrukken van je emoties, gedachten en houdingen. Authentiek – iets wat je niet leent van anderen. Je identiteit ontwikkel je in dialoog met anderen. Je hoort mensen praten over hun eigen leven, over de wereld, over jezelf, en dan kies je onbewust, halfbewust en soms bewust je eigen woorden en metaforen. Dat is de gecompliceerde, nooit eindigende strijd van het vinden van je eigen stem.

De kwaal van deze tijd is dat we voortdurend onszelf de vraag stellen of het leven dat we tot nu toe hebben geleid past bij onze eigen stem, en telkens denken dat het ware leven elders is.

Naadloos sluiten Ronald en Chantal zijn reactie hier op aan.

‘Wijzer worden doe je voor jezelf’ – ploep.com

Er zijn nog geen reacties