Vertrouwen schenken
  • 19 maart 2018
  • Alfons
  • 0 reacties

Ik luisterde naar m’n laptop. Ze sprak over van alles en nog wat en ik probeerde te begrijpen wat ze bedoelde. Meer dan een uur van mijn tijd besteedde ik aan de webinar (een vorm van college via het internet). De juf heette Minke Tromp en ze gaf les over twaalf praktische wijsheden. Ze is filosoof en ik zat even in haar ‘klas’ aantekeningen te maken.

Waarom de ‘schoolbanken’ induiken terwijl ik blij was dat ik ze ontvlucht was? Ik wil iemand zijn die meehelpt het antwoord te vinden op vraagstukken in plaats van er tegenaan te schoppen. Heel vaak zijn dingen logisch in mijn ogen en te vaak zie ik onzin voorbij komen. Ronald kan mooi over zulke ergernissen schrijven.

De sleepwet bijvoorbeeld, een wet opgesteld om onze veiligheid te vergroten ten koste van onze privacy. Voorstanders zeggen ‘Doe maar, ik heb niks te verbergen!’ en tegenstanders zeggen ‘Dat de voorstanders naïef zijn als ze denken dat ze niets te verbergen hebben’. Ik stem tegen aanstaande woensdag, ik wil mijn vrijheid in eigen hand hebben en niet toestemming hebben gegeven om al mijn digitale gegevens aan de politie vrij te geven. Jarenlang worden deze gegevens opgeslagen en de overheid kennende liggen deze gegevens binnen de kortste keren op straat. Veiligheid spreken ze over, terwijl ze eigenlijk bewust de angst onder de burger proberen te vergroten. Des te banger de burger, des te machtelozer hij zich voelt.

Het wantrouwen deed mij denken aan Jan Terlouw toen hij sprak over ‘het touwtje uit de brievenbus’. Laten we elkaar weer wat meer vertrouwen schenken, een goed voorbeeld doet goed volgen. In zo’n wereld wil ik leven.

https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/367395

Er zijn nog geen reacties